Leipomon tarina

Kuinka kaikki alkoi

1940-luvulla Kangasalan aseman K-kaupan kauppiaana toimi Simo Hakanen. Samaan aikaan kaupassa palveli myyjättärenä Kaija Hiitelä. Tiiviistä yhteistytöstä kehkeytyi työpaikkaromanssi, jota seurasi avioituminen vuonna 1942. Pariskunnan sisaruksilla oli myös hoidettavanaan kauppoja, joihin tuohon maailmanaikaan oli vielä hankala löytää leipomotuotteiden toimittajaa. Simo tuskastui tilanteeseen ja päätti itse ostaa leipomon. Näin entisen Hakkarainen & kumppanit -leipomon tiloihin syntyi vuonna 1951 Leipomo Simo Hakanen. Simo oli kuitenkin kauppias isolla koolla, eikä itse tarttunut ikinä kaulimeen.

Seuraava sukupolvi

Simon ja Kaijan perheeseen syntyi kolme veljestä, joista Markku päätti jatkaa leipomon toimintaa, Simon kuoltua vain 56-vuotiaana. Vuonna 1974 Markku osti leipomon itselleen ja jatkoi toimintaa yhdessä vaimonsa Marketan kanssa. näin syntyi Leipomo M. Hakanen Ky.
Uudet yrittäjät muuttivat leipomon toimenkuvaa ja päättivät lopettaa tuotteiden toimittamisen kaupoille. Toimintaa alettiin kehittämään enemmän omien myymäläkahviloiden tarpeisiin. Tuotteita toimitettiin myös muille kahviloille, työmaaruokaloille ja ravintoloille.
80- ja 90-luvuilla merkittäviä asiakkaita olivat monet grillit. Myös Keskon Noutotukku otti Hakasen leipomon tuotteita valikoimiinsa. Tampereen parhaaksi valittu Hakasen lihapiirakka on edelleen Noutotukun asiakkaiden suursuosikki.

Universumin parhaat kakut

Myös konditoriaosaamista haluttiin taas kehittää. Vaikka välillä konditoriatuotteiden valmistus lopetettiinkin kokonaan, alettiin siihen taas panostaa entistä enemmän, vastaamaan kasvaneeseen kysyntään. Tämä oli kannattavaa, sillä nykypäivänä konditoriaosaaminen on Hakasen leipomon kantava voima. Leipomo onkin tunnettu ”universumin parhaista” kakuista (erään tamperelaisen kiekkolegendan ja Hakasen vakioasiakkaan vaatimaton kommentti).
Perinteisen suklaarouhekakun valmistus aloitettiin vuonna 1979, ja se onkin ollut Hakasen leipomon suosituin kakku jo lähes neljän vuosikymmenen ajan. BB-kakku voitti Suomen parhaan kakun tittelin vuonna 1983 ja valmistetaan tänäkin päivänä samalla reseptillä.

Käsityönä tehdyt leipomotuotteet

Myös leipomotuotteemme ovat tunnettuja laadustaan ja hyvästä maustaan. Monet Tampereen ravintolat ovat tilanneet meiltä leipiä, jotka valmistetaan yhteistyössä kunkin ravintolan kanssa, yksilöityjen tarpeiden ja toiveiden mukaan. Lähileipomon vahvuuksiin kuuluu käsityönä tehdyt tuotteet ja muuntautuminen asiakkaan tarpeiden mukaan. Emme ole sidottuja isoihin määriin ja tuotteiden sopivuuteen sarjatuotantoon.

Perinteet kantavat nykypäivään

Ajan kuluessa, ja niin erilaisessa maailmassa kuin mitä se oli vuonna 1951, leipomon toiminnan jatkuminen ei ole ollut itsestäänselvyys. Sukupolvenvaihdoksia ei aina taputella yhtä kevyesti kuin pullataikinaa. Tästä huolimatta Hakasen Leipomon perinteet ovat kantaneet jo kolmanteen sukupolveen asti.
Sukupolven vaihdosta kolmanteen sukupolveen ”riivattiin” kauan. Pitkän harkinnan jälkeen, Hakasen perheen kolmesta sisaruksesta Janne ja Petteri päättivät ottaa vetovastuun Leipomosta. Myös yritysmuoto vaihtui samalla: vuoden 2017 alussa toiminta jatkui osakeyhtiön muodossa. Suurista muutoksista huolimatta toimintamme kantavana henkenä on edelleen olla paikallinen tamperelainen ”Riäväkylän lähileipomo”.
Perinteitä ja kokemusta löytyy Hakasella myös leipureiden ja kondiittorien osalta. Palveluksessamme on useita henkilöitä, joilla on takanaan jo yli 30 vuotta työkokemusta Hakasen Leipomossa.
Hakasen Leipomo on edelleen monen ravintolan ja kahvilan herkkutuotteiden luottovalmistaja. Silti myös alihankinta on leipomoiden maailmassa arkipäivää. Kuten jo Simo Hakanen alusta asti on sanonut, ei kaikkia tuotteita kannata valmistaa itse. Esimerkiksi ruishapanleipää emme ole koskaan leiponeet itse ja tätäkin perinnettä olemme kunnioittaneet.

Vahvasti mukana myös tulevaisuudessa

Kaikkien perinteisten alojen tapaan, myös leipomoalan on sopeuduttava muutokseen ja uusiuduttava. Me Hakasella pyrimme kehittämään osaamistamme ja toimintaamme jatkuvasti, pysyäksemme mukana alan muutoksissa. Perinteisiä tuotteita valmistetaan yhä edelleen ja vielä jatkossakin, mutta yhtä tärkeätä on pysyä ajan hermoilla.
Jos haluat tietää lisää tuotteistamme tai haluat hyödyntää osaamistamme kehittämään uusia tuotteita yrityksellesi, ota rohkeasti yhteyttä meihin!